Ο νέος νόμος δεν διασφαλίζει ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, υποστήριξαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Σοβαρότατα και άμεσα προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ) διαπιστώνουν καθημερινά και ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, στην έκτακτη συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η βασική διεκδίκησή τους, για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ιδρύματα για την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν πέρασε στα νέα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η Σύνοδος ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος, σε ό,τι αφορά τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα. Αντ' αυτού, με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά», λένε οι επικεφαλής των ΤΕΙ.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ επεσήμαναν ότι τα Ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, με τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών, με την έλλειψη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση, κατά 55%, του αριθμού του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων.
Η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ, δηλώνει, τέλος, ότι ξεκινά αγώνα, «με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά «κολλέγια».την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Οι φοιτητές βρίσκονται σε «τροχιά» καταλήψεων των σχολών τους και ήδη τελούν υπό κατάληψη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα. Παράλληλα, έχουν μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στα Πανεπιστήμια: Ε.Μ. Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Θράκης και Ιωαννίνων.
Οι φοιτητές ετοιμάζονται για συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου ήταν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, εναντίον του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ, ενώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.
Νέες καταλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ
Στις κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των καταλήψεων, εισήλθαν τρία νέα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων τους.
Το δρόμο των καταλήψεων άνοιξε αρχικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής, ενώ αργά χθες το απόγευμα προστέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Φυσικού, που θα μείνουν κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.
Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κόσμου και άλλοι σύλλογοι, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12.00 από το Πολυτεχνείο.
Όσον αφορά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά.
Κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Ρέθυμνο
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα στο Ρέθυμνο, αρχής γενομένης με τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το δημαρχείο της πόλης από φοιτητές, κυρίως της Φιλοσοφικής Σχολής.
Αφορμή, ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον οποίο οι φοιτητές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και έχει εγείρει αντιδράσεις σε σημείο να προτείνουν αναβολή της εξεταστικής τους περιόδου, η οποία ξεκινάει στις 7 του μήνα.
Ο νέος νόμος «πλήττει βάναυσα το θεσμό του πανεπιστημίου, διδάσκοντες, τεχνικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους, φοιτητές, απαξιώνει το πανεπιστήμιο ως δημόσιο θεσμό, κλονίζει στην πράξη τις συνταγματικές εγγυήσεις για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ενώ αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του πανεπιστημίου», επισημαίνει το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών.
Φοιτητές και Διοικητικό Συμβούλιο από το συγκεκριμένο τμήμα καλούν τη νέα πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης να διερευνήσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου και όλα τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του να περιφρουρήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και λειτουργίες του ιδρύματος που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ