Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

«Αλλαξέ τα όλα» στο πολιτικό σύστημα


Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα προανήγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένες εξ αυτών θα ενταχθούν ως ερωτήματα στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε συνταγματικές αλλαγές, αλλά και σε αλλαγές που «θα εμπεδώσουν ένα κλίμα σίγουρης θεσμικής ανάταξης διότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής».
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εξηγούσαν αργότερα ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες σκέψεις για τις αλλαγές που θα επιδιώξει να επιφέρει στο πολιτικό σύστημα ο Πρωθυπουργός και επαναλάμβαναν την αποφασιστικότητά του να ακολουθήσει τη γραμμή «όλα τα γκρεμίζουμε» χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος.
Τα ίδια στελέχη επιβεβαίωναν ότι στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου θα συμπεριληφθούν κάποιες καίριες αλλαγές.
«Στόχος του δημοψηφίσματος είναι να αναδειχθούν κάποιες νέες κοινωνικές ομάδες» έλεγαν τονίζοντας ότι εάν για παράδειγμα τεθεί θέμα μείωσης του αριθμού των βουλευτών αυτό το αίτημα θα συσπειρώσει πιθανότατα ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ.
Οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός θα είναι «εντυπωσιακές», έλεγαν συνεργάτες του, μη αποκλείοντας την πιθανότητα ο Γ. Παπανδρέου να ανοίξει εν μέρει τα χαρτιά του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη.

τα θεματα. Πάντως, άλλες κυβερνητικές πηγές με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος έλεγαν ότι στις αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται: ο εκλογικός νόμος, η θητεία των βουλευτών (αν και το Σύνταγμα δίνει δυνατότητα επανεκλογής χωρίς περιορισμούς), ο αριθμός των εκλογικών εδρών (έχει προταθεί να μειωθούν από 300 σε 200), ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, θέματα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η μετατροπή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο, το ζήτημα που συνδέεται με τον όρκο, ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη βουλευτική και στην υπουργική ιδιότητα.

Πηγή : www.tanea.gr