Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο E. Βενιζέλος


«Θα προχωρήσουμε με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο Σεπτέμβριo», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών ανακοινώνοντας ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων και επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.



Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η φυσιογνωμία της χώρας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το οποίο έλαβε αποφάσεις για την ταχύτατη υλοποίηση σοβαρότατων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στις εισηγητικές δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν η χώρα δεν προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές θα παραμείνει καθηλωμένη, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η νέα γενιά δεν έχει το αίσθημα της ασφάλειας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε ο «παρίας», ούτε η «πληγή», ούτε ένα «διαρκές πρόβλημα» της ΕΕ, ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, επισημαίνοντας από την άλλη ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με τους εταίρους μας συζητάμε το πλαίσιο της δημοσιονομικής μας προσαρμογής, όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές υπαγορεύονται από εσωτερική ανάγκη της χώρας και όχι από το μνημόνιο ή την τρόικα.

Είναι ευκαιρία να κάνουμε ξανά τους πολίτες μας περήφανους, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το αίσθημα απαξίωσης της χώρας και των πολιτών, καθώς και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, μετατρέπουν τους πολίτες σε αντιπαραγωγικούς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σε μια διαδικασία που συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία απάντησε κατ' αρχήν ότι θα υπάρχει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όλους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα είναι στην «διάθεσή μας όλη η δεξαμενή του δημοσίου τομέα», ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι διαρκής, καθώς, όπως ανέφερε «μπορεί κάποιος να είναι τώρα σε μια κατάσταση «άλφα» και μετά να αποδειχθεί ότι δεν έχει αντικείμενο ή δεν έχει διάθεση ή άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία ή στην αποστολή ενός οργανισμού».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η «εφεδρεία θα είναι περιορισμένη» σε ό,τι αφορά το αριθμητικό της μέγεθος.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γι' αυτούς ισχύει ότι ορίζει το Σύνταγμα για τα ΝΠΔΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών διερευνούν το ύψος του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν επιβάλλονται έξωθεν, αλλά είναι αναγκαίες οίκοθεν» επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, επισημαίνοντας ότι στον βαθμό που μέσω διαρθρωτικών αλλαγών η χώρα επιλύει σοβαρά προβλήματα τέτοιου είδους, ταυτόχρονα προσδιορίζεται και το ύψος, εύρος και ποιότητα των πραγματικών της αναγκών.

«Αν πείσουμε μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε θα λειτουργήσουμε στο κατάλληλο κλίμα για τις ανάγκες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε απολύτως ότι «δεν ετέθη ποτέ ζήτημα εκταμίευσης της 6ης δόσης» και υπογράμμισε ότι «ξέρουμε κι ελέγχουμε τις ταμειακές μας ανάγκες».

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα συναίνεσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «στη χώρα δεν υπάρχει μόνο η κυβέρνηση, η οποία δίκην μονομάχου, βρίσκεται στην αρένα με όλους τους υπόλοιπους θεατές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η ευθύνη και το αίσθημα του κατεπείγοντος πρέπει να διακατέχει τους πάντες, ενώ ανέφερε ότι η κοινωνία κρατά αντιφατική στάση. «Κανένας δεν θέλει να ξεβολευτεί», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση κατανοεί αυτούς που υφίστανται θυσίες, μέσω περικοπών κλπ, αλλά «προέχει το ζήτημα του γενικότερου συμφέροντος».

«Τώρα έχουμε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «αν νικήσουμε κανείς δεν θα το καταλάβει γιατί κάποιοι θα έχουν χάσει κάποια προνόμια, αν όμως χάσουμε θα χαθούν όλοι».

Ερωτηθείς για το αν όλα αυτά θα στηριχθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρωτίστως, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό, όλοι είμαστε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πορευόμαστε όλοι μαζί, η κοινωνία πρέπει να μας στηρίξει».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Οι αλλαγές με μια ματιά:

Ιδιωτικοποιήσεις

Ειδικότερα το σημερινό υπουργικό συμβούλιο έλαβε οριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν σε πρώτη φάση τον ΟΠΑΠ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και ακίνητα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αύριο, περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημοσίου θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Αναδιαρθρώσεις φορέων του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν με χρονικό ορίζοντα εννεαμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα περιλαμβάνει καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε επίσης ως άμεσα αναδιαρθρούμενες τις εταιρίες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΡΤ και άλλους φορείς που δεν κατονόμασε.

Εργασιακή εφεδρεία

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα υπάρχει η θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του.

Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά κα εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.

Αλλαγές στην αγορά εργασίας

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

Κλειστά επαγγέλματα

Για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι θα κλείσουν όλα τα κενά όπου υπάρχουν για να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όπου οι προθεσμίες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ήταν «μακρινές» αυτές έρχονται τώρα.

Νέο φορολογικό πλαίσιο

Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα είναι πραγματικά ενιαίο, διαφανές και δίκαιο και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχει θέση ευθύνης που φέρνει αποτελέσματα θα υπάρξει πριμ παραγωγικότητας.

Επίσης πρόσθεσε ότι η «προσωπική διαφορά» θα υπάρχει εφεξής μόνο με την μορφή του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Τόνισε δε με έμφαση ότι εφεξής οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεωρούνται υπάλληλοι του κράτους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όποιος φορέας του δημοσίου δεν δηλώνει την οικονομική του κατάσταση στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούσαν εσωτερική ανάγκη της χώρας, τόνισε ότι η υλοποίησή τους στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα στους πολίτες, την αγορά και τους θεσμικούς εταίρους και κάλεσε σε συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ