Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας
Στη σκληρή πραγματικότητα των ισοσκελισμένων προυπολογισμών που σημαίνει ότι το δημόσιο θα πρέπει να περιορίσει τις ετήσιες δαπάνες του στο ύψος των εσόδων που συγκεντρώνει από τη φορολογία και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καλείται να προσαρμοστεί από το 2012 η Ελλάδα.



Πέραν της απότομης αυτής προσαρμογής, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους ότι η ελληνική οικονομία κινείναι με ελλείμματα από την ημέρα ένταξης μας στο ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλεί κατ΄ έτος, από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημαντικούς πόρους από τους οποίους θα καλύπτει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Οι τόκοι από 12 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 εφέτος θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ και το 2014 τα 18 δισ. ευρώ.



Αυτές είναι οι δύο βασικές προυποθέσεις της συμφωνίας διάσωσης της χώρας, την οποία συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους και καλείται τώρα να την περάσει από τη Βουλή, να τη θεσμοθετήσει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράνμματος σταθερότητας της οικονομίας και το κυριότερο να την εφαρμόσει πιστά, χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι ευρωπαίοι εταίροι που σηκώνουν πλέον το βάρος της διάσωσης της χώρας μας στο εξωτερικό, αναλαμβάνουν κατ΄ ουσίαν την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα που βρίσκεται εκτός αγορών να μην προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέχρις ότου η ελληνική οικονομία σταθεί και πάλι στα πόδια της και αρχίσει η αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά τις πληροφορίες η λύση που συμφωνήθηκε για το χρέος είναι να εκδοθούν νέα 10ετη ομόλογα με τριετή περίοδο χάριτος θα αντικαταστήσουν όσα λήγουν το 2012 - 2013 - 2014.

Τα τρία αυτά στοιχεία, συνθέτουν την εικόνα της συμφωνίας που για τους οικονομολόγους θεωρείται "super deal" αφού οι ευρωπαίοι εταίροι αναλαμβάνουν να διαχειρισθούν το παλιό χρέος που έχει δημιουργήσει η χώρα μκε την προυπόθεση να μην δημιουργεί νέο χρέος.

Ομως, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ακόμη και σήμερα έχει σταθεί αδύνατο να μεταδοθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα προκειμένου να μη βρεθεί σε χειρότερη θέση στους πολίτες.

Το μείγμα αυτό καθιστά ακόμη πιό δύσκολη την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος το οποίο συζητείται πάνω από τέσσερις ώρες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας όπως αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Τίθεται "οροφή" στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο στα 21,5 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2015, από 22,2 δισ. ευρώ εφέτος.

2. "Σφραγίζονται" οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης ως και το 2015 κάτω από το ύψος των 46 δισ. ευρώ, δηλαδή μένουν στα επίπεδα του 2010, παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού ανέργων και του κύματος συνταξιοδότησης.

Παράλληλα τίθεται στόχος να αυξηθούν τα έσοδα στο σύστημα κατά 3,5 δισ. ευρώ και να φτάσουν στα 48 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι το βάρος της προσαρμογής πέφτει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς η τρόικα έθεσε στόχο να αυξάνονται παράλληλα τα έσοδα με ρυθμό άνω των 4 δισ. ευρώ ετησίως και στην υπουργό Απασχόλησης κυρία Λούκα Κατσέλη που καλείται να περιορίσει τις δαπάνες άσκησης κοινωνικής πολιτικής και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ταμείων.

Κατά τις πληροφορίες, την Τετάρτη θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές ανά υπουργείο ενώ κατ΄απαίτηση της τρόικας με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλ. Πεντάζου ανατέθηκε σε 4 ελεγκτικές εταιρίες - Deloitte, PWC, KPMG, Grant Thorton η συλλογή οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και ΔΕΚΟ οι οποίες πλέον παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου θα ενημερώνουν σε μηναία βάση την τρόικα.

Πηγή : www.tovima.gr