Βουλευτές και υπουργοί "σφυροκόπησαν" τον Γ. Παπακωνσταντίνου που ζητά τώρα εναλλακτικά μέτρα
- Φαίνεται πως κάνουν πίσω στα μέτρα, αλλά συνεχίζουν με παρόμοιες συνταγές άγριας λιτότητας
- Σκέφτονται να μην μειώσουν το αφορολόγητο αλλά να επιβάλλουν εισφορά για εισοδήματα από 6.000 ευρώ
- Αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο για τις εξελίξεις
Το σφοδρό "σφυροκόπημα" που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του ΚΤΕ από όλους σχεδόν τους βουλευτές του κόμματος, οι μεγάλες αντιρρήσεις υπουργών κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου υπουργικού συμβουλίου, αλλά και οι συνεχείς διαδηλώσεις Αγανακτισμένων, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση που κάνει πίσω πλέον σε πολλά από τα μέτρα.
Πρώτο θέμα που φαίνεται πως η κυβέρνηση κάνει πίσω ολοταχώς είναι η μείωση του αφορολόγητου. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς πλήττει για άλλη μία φορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Μέχρι και η υπουργός Εργασίας, κα Κατσέλη στη σημερινή συζήτηση του ΚΤΕ δήλωσε κατά της μείωσης του αφορολόγητου και αντιπρότεινε υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης.
Με αφορμή λοιπόν αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μην προβεί στη μείωση του αφορολόγητου.
- Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μείωση του στις 8.000 ευρώ και με συντελεστή 10% να φορολογούνται τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το αφορολόγητο να μειωθεί στις 10.000 ευρώ και να φορολογούνται με συντελεστή 18% τα εισοδήματα μέχρι τις 12.000 ευρώ.
- Το τρίτο σενάριο προβλέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 3% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ.
Τα σενάρια αυτά και τα τρία αποτελούν εναλλακτικές λύσεις, αλλά εάν υπολογίσει κάποιος σε πραγματικούς αριθμούς τη διαφορά, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι εξίσου σκληρά και απάνθρωπα, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν φόρους ακόμα και εργαζόμενοι που πληρώνονται με μόλις 500 ευρώ το μήνα.
Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στην κυβέρνηση είναι και η αγορά κατοικίας, όπου ήδη η κυβέρνηση έχει πειστεί να κάνει πίσω, κάτι που φάνηκε και από τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια του ΚΤΕ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για το 2011 και κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγόρά κατοικίας, δεύτερης και ίσως και εξοχικής.
Ωστόσο, αυτά τα βήματα πίσω δεν αποτελούν πραγματική υποχώρηση της κυβέρνησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στις 100.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
ΦΠΑ
Στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι και από Σεπτέμβριο η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες, ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις τίθεται το θέμα της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 15% και τη μείωση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, δηλαδή από το 23% στο 20% με ταυτόχρονη μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Στην ουσία και αυτή η εναλλακτική δεν προσφέρει καμία ανάσα στους καταναλωτές, καθώς παρά τη μείωση του ΦΠΑ η μετάταξη των προϊόντων θα σημάνει μεγαλύτερη επιβάρυνση τελικά.
Δαπάνες του κράτους
Στο σκέλος των δαπανών, ζητείται η διεύρυνση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Έτσι, εκτιμάται, ότι θα επιτευχθεί η μείωση κατά 150.000 του αριθμού των αμειβομένων από το Δημόσιο, χωρίς απολύσεις, αλλά με εθελούσιες αποχωρήσεις, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ και εργασιακή εφεδρεία πριν από τη μετάταξη.
Επίσης, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν δεδομένη τη μείωση μεγάλου αριθμού επιδομάτων, τη ριζική μείωση στις επιτροπές, τη μείωση των υπερωριών και την εναρμόνιση του μισθολογίου του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ, μείωση αναμένεται και στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Πηγή : www.newsit.gr