Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Νέες μειώσεις στο Δημόσιο, νέα λουκέτα σε οργανισμούς και στο βάθος απολύσεις – Τα “ορφανά” μέτρα 4.6 δισ.


Αμοιβές ανάλογες του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο
- "Σύνδεση" μισθών με την ..απόδοση

- Ποια νέα μέτρα "φωτογράφισε" ο Παπακωνσταντίνου – Τι συζητά
- Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις. Ποιες ΔΕΚΟ βγαίνουν στο σφυρί από φέτος
Έναν νέο πίνακα που «φωτογραφίζει» τα «ορφανά» μέτρα ύψους 4,6 δις. ευρώ –και τα οποία δεν είχαν προσδιοριστεί στις 23 Μαΐου όταν δόθηκε στην δημοσιότητα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- παρουσίασε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Παρεμβάσεις που για την περίοδο 2011-15 φέρνουν νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο, περισσότερα «λουκέτα» κρατικών φορέων και ..απολύσεις, περαιτέρω «ψαλίδισμα» στα κοινωνικά επιδόματα και επιπλέον μειώσεις των φοροαπαλλαγών.

Συγκεκριμένα, από το «πινακάκι» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών προκύπτουν οι επιπλέον παρεμβάσεις:

1.Στον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε «εξοικονόμηση» 1,7 δις ευρώ, αλλά τελικά το «ψαλίδι» θα είναι 2,2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιούλιο θα «συνδέσει» τις αμοιβές με την θέση και την απόδοση των υπαλλήλων και θα καταργηθούν επιδόματα που διαφοροποιούν τις αμοιβές μεταξύ των υπουργείων άνευ λόγου και αιτίας. Παράλληλα, θα γίνει αντιστοίχηση των αμοιβών του Δημοσίου με αμοιβές ίδιου επιπέδου προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.

2.Στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και στην μείωση των επιχορηγήσεων. Αρχικώς η εξοικονόμηση υπολογιζόταν σε 1,2 δις ευρώ και αυξήθηκε στο 1,5 δις ευρώ.

3.Στην μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Από 3,4 δις ευρώ που ήταν στις 23 Μαΐου οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις ανέβηκαν τελικά στα 4,2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά επιδόματα θα μειωθούν πολύ περισσότερο από ότι υπολογιζόταν.

4.Στην μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση άλλων φορολογικών εσόδων. Πρόκειται για την σημαντικότερη αλλαγή, αφού αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα εξοικονομήσει 4,6 δις ευρώ και χθες ανακοινώθηκε ότι θα φτάσει στα 6 δις ευρώ το όφελος. Στις φοροαπαλλαγές εντάσσεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου, για το οποίο γίνεται «μεγάλη κουβέντα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες.

5.Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αντί για αύξηση των εσόδων κατά 3 δις ευρώ από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής στο διάστημα 2011 – 2015, τελικά ο στόχος ανέβηκε στα 3,5 δις ευρώ.

Πέραν των αλλαγών στα μέτρα, υπήρξαν αλλαγές και στους στόχους του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Πλέον ο νέος στόχος είναι να εισπραχθούν 15 δις ευρώ έως το 2012 και όχι έως το 2013 που αρχικώς είχε συμφωνηθεί και είναι ενδεικτικό των πιέσεων για επίσπευση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκαν στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επίσημα, η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ και του 21% του «Ελ. Βενιζέλος» που ήταν να γίνουν το 2012. Στην προσπάθεια έλευσης εσόδων φέτος, συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό ακόμα και η πώληση του μεριδίου που έχει το Δημόσιο στην Alpha Bank (περίπου 0,6%) και της Εθνικής Τράπεζας (περίπου 1,6%).


Ο υπουργός Οικονομικών πάντως φάνηκε διατεθειμένος να υιοθετήσει κάθε αξιόπιστη πρόταση η οποία θα απέφερε στα ταμεία του δημοσίου επιπλέον έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για φέτος, και να εγκαταλείψει ορισμένα από τα σκληρά φορολογικά μέτρα που προτείνει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Η συζήτηση των τελευταίων ημερών στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα επικεντρώνεται στο μείζον ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, μέτρο το οποίο θα απέφερε στα ταμεία του δημοσίου τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από τους περισσότερους υπουργούς και βουλευτές, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης (σπίτια, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.αλ.), την αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων αλλά και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς για όλα τα εισοδήματα άνω ενός ορίου (έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση το όριο να είναι τα 6.000 ευρώ): Αυτή η έκτακτη εισφορά –ή «κεφαλικός φόρος» κατ΄ άλλους- θα επιβληθεί εάν δεν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για μείωση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
Δεδομένη θεωρείται η διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, καθώς και το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Από το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και θα προωθηθεί νέο φορολογικό με ισχύ από Ιανουάριο 2012, το οποίο, μεταξύ των άλλων θα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Πηγή : wwww.newsit.gr