Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κι όµως, οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο


Καταρρίπτεται ο µύθος των σκληρά εργαζόµενων Βορειοευρωπαίων και των τεµπέληδων του Νότου, καθώς αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση µε άλλους Ευρωπαίους, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Wall StreetJournal», ηοποίαεπικαλείται σχετικά στοιχεία της Eurostat.
Οµως βάσει των ίδιων στοιχείων οιΕλληνες είναι λιγότερο παραγωγικοί από αρκετούς ευρωπαίους εταίρους τους. Κατά το δηµοσίευµα της αµερικανικής εφηµερίδας,«τα στερεότυπα αυτά έχουν σε κάποιο βαθµό εισέλθει στις διαπραγµατεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πώς θα αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους». Ποιοι Ευρωπαίοι, λοιπόν, εργάζονται περισσότερο; Οι Βόρειοι ή οι Νότιοι;

ΟΙ ελλΗΝΕΣ εµφανίζονται πρωταθλητές στηδιάρκεια της εργασίας, καθώς δουλεύουν42 ώρες τηνεβδοµάδα έναντι 39 των ΙΣπανών,36 των Γερµανών και µόλις31 τωνΟλλανδών. Ωστόσο,κατά το δηµοσίευµα, η Eurostat εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους καταρρίπτεται το στερεότυπο των εργατικών Βορειοευρωπαίων και των τεµπέληδων του Νότου.

Πρώτον, η µερική απασχόληση είναι πολύ πιο διαδεδοµένη στις βόρειες χώρες, ειδικά στην Ολλανδία και τη Γερµανία.

Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες έχουνεισέλθει στην αγορά εργασίας στις βόρειες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές, όπου αρκετές δουλεύουν λιγότερες ώρες από τους άνδρες. ∆εύτερον, υψηλό ποσοστό Ελλήνων είναι αγρότες – δουλειά που απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΆ µε τις προβληµατικές χώρες της ευρωζώνης δεν είναι ότι δεν δουλεύουν αρκετά αλλά ότι έχουν χαµηλή παραγωγικότητα. Μέρος τουχάσµατος αποδίδεται στην καλύτερητεχνολογία των Βορείων και στις σύγχρονες υποδοµές, υποστηρίζεται στο δηµοσίευµα. Ενας Ελληνας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί όπως και έναςΓερµανός θα είναι λιγότερο παραγωγικός εξαιτίας της υψηλής γερµανικής τεχνολογίας και των προηγµένων υποδοµών.

Πώς µπορεί να µειωθεί το χάσµα µεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο µέτωπο της τεχνολογίας και των υποδοµών; Ενα καλό παράδειγµα είναιη Ιρλανδία,όπου οι εργαζόµενοι ήταν απότους πιο παραγωγικούςστην Ευρώπη το 2009 µε παραγωγή 38,9 ευρώ την ώρα.

Ο λόγος είναι ο χαµηλός φόρος στις επιχειρήσεις, ο οποίος έχει προσελκύσει µεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τεχνογνωσία σε τεχνολογία να εγκατασταθούν στην Ιρλανδία. Ως αποτέλεσµα τούτου, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί, όµως το παραγόµενο προϊόν δεν παραµένει στηχώρα ως φορολογητέο εισόδηµα, αλλά εξέρχεται για να ενισχύσει την κερδοφορία κυρίως σε αµερικανικές πολυεθνικές.

Πηγή : www.tanea.gr