Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως ενώ στα λόγια είναι κατά των περιορισμών στην άσκηση των επαγγελμάτων, αρνείται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους μικροκομματικούς, υπό το πρόσχημα νομοτεχνικών αδυναμιών.
Πράγματι, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σε παρέμβασή του επισκόπησε την κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο, αρνούμενος να απαντήσει σε νομοτεχνικού τύπου παρατηρήσεις, «όχι λόγω απαξίας τους, αλλά γιατί αδικούν την ουσία μιας βαθύτατα πολιτικής συζήτησης».
Ο πυρήνας του προβληματισμού, κατά τον κ. Σαχινίδη, αφορά το δίλημμα «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή να αλλάξουν» και υπ’ αυτήν την έννοια, «όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, λένε να μην προχωρήσουμε». Όμως, «όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων και φοβούμαι ότι θέλουν τελικά η χώρα να παραμείνει παγιδευμένη στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει μετά τον πόλεμο».
«Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ’ αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ’ αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας» ανέφερε ο υφυπουργός.
«Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; Άλλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.
Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο δέχτηκε βολές και εκ των ένδον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι που έκανε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά να θριαμβολογήσει: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης» σημείωσε ο κ. Σαλμάς. «Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν» αντείπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Παρότι ουδείς βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε όντως για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο, να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ, είτε να απολογούνται για «αδικαιολόγητα χαμηλές» αμοιβές τους.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, καίτοι καταργεί τις υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές, δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να καλέσει σε απολογία τους μηχανικούς σε περίπτωση που διαπιστωθούν «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις».
Ομόθυμη δε, υπήρξε η απαίτηση των κομμάτων, να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά, έκανε δεκτό ο υφυπουργός.
Πολλοί βουλευτές ζήτησαν ειδική αντιμετώπιση του κλάδου των συμβολαιογράφων και προσδιορισμό του αριθμού τους από τώρα, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, εκτίμησε πως τα περιθώρια που δίνονται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τα του κλάδου με προεδρικά διατάγματα «είναι ευρύτατα» και «αυτό δημιουργεί ένα θέμα».
Από πλευράς πλειοψηφίας, δεν έλειψαν και διστακτικές τοποθετήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Καβάλας, Δημ. Παπουτσή, που έκρινε ορθότερο να περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο κατώτατη αμοιβή για τους δικηγόρους, ενώ εξέφρασε και τον φόβο του για την εξόρμηση εταιρειών της πρωτεύουσας στην επαρχία, με πλέον ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.
«Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι οι φόροι του κράτους και όχι οι κατώτατες αμοιβές», τόνισε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ). «Από τα εκατό ευρώ που παίρνει ένας δικηγόρος, του μένουν να καταναλώσει είκοσι δύο ευρώ. Και εσείς μου λέτε να κάνουμε ανάπτυξη με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής!».
«Εννέα χώρες στην Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβής δικηγόρων», ανέφερε και ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ). «Ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο για να μπορέσετε κατά την έγκριση της 4ης δόσης του δανείου, να πείτε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.
«Δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, αλλά εκατοντάδες που αναφέρονται και θα ανοίξουν για την ελεύθερη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για τις μεγάλες εταιρίες. Κλειστές δεν ήσαν οι πόρτες για τους νέους επιστήμονες. Οι πύλες ανοίγουν για την είσοδο των μεγάλων εταιρειών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
«Αφήνετε τις μεγάλες εταιρείες να ρημάξουν τα πάντα. Δεν λέτε όμως πως χάνει όμως και φόρους το ελληνικό Δημόσιο», εγκάλεσε την κυβέρνηση η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ). «Εξαιρείτε τους αυτοκινητιστές δημοσίας χρήσης από την ίδρυση προσωπικών ή ομόρρυθμων εταιρειών και τους εντάσσετε στην υποχρεωτική ίδρυση ανώνυμων. Για άλλη μια φορά αφανίζετε τους μικρούς επαγγελματίες και ευνοείτε μόνον τις μεγάλες εταιρείες» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.
Πηγή : www.ethnos.gr