Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ντόρα: αντιπολίτευση με συνεννόηση

Ντόρα: αντιπολίτευση με συνεννόηση
Συνέντευξη στο MEGA και την εκπομπή Ανατροπή παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός της, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η κ.Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα παραμείνει εκεί που την εξέλεξε ο λαός, δηλαδή στην αντιπολίτευση, αλλά παράλληλα επέμεινε στην εθνική συνεννόηση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, με βολές κατά των άλλων κομμάτων της... πολυκατοικίας.
Επανήλθε κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο και προέταξε ως λύση έναμικρότερο σε αριθμό και πιο καλοπληρωμένο δυναμικό. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη χαμηλότερης φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Χαρακτήρισε τραγέλαφο την υπόθεση του Βατοπεδίου και συνέστησε τόσο στον Γ.Παπανδρέου όσο και στον Αντ.Σαμαρά να σταματήσει τις απειλές για εξεταστική για την οικονομία.
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε:
Για τη «νέα» Ντόρα Μπακογιάννη: Η κρίση μας έκανε διαφορετικούς, αυτή πρωτίστως μας ταρακούνησε, και η δική μου προσωπική ιστορία με έκανε διαφορετική, μία Ντόρα αποφασισμένη να μην μασάει τα λόγια της, να μην βάζει τίποτε πάνω από αυτά που πιστεύει.
Για την θέση του νέου κόμματος στην κεντροδεξιά παράταξη: Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό πολιτικό λόγο, δεν θα ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, θα πούμε αλήθειες και θα προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις. Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κόμμα διακυβέρνησης.
Για τη Νέα Δημοκρατία: Επέλεξε να γίνει ένα μεγάλο κόμμα διαμαρτυρίας, δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Για την αδυναμία συνύπαρξης με το Σαμαρά: Δεν υπάρχουν προσωπικά, η πολιτική ήταν ο λόγος που δεν μπορέσαμε να συνυπάρξουμε με τον Σαμαρά. Εγώ είμαι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος. Από την μεγάλη παράταξη του Εβερτ και του Καραμανλή, ο διάλογος διεκόπη και προέκυψε μία γραμμή που δεν με κάλυπτε ιδεολογικά.
Για την πιθανότητα επιστροφής στη ΝΔ: Εμείς είμαστε ένα άλλο κίνημα.
Για την προοπτική συνεργασίας με την κυβέρνηση: Ο λαος με εξέλεξε στην αντιπολίτευση, εκεί θα μείνω μέχρι τις επόμενες εκλογές στις οποίες το κόμμα θα κατέβει αυτόνομα. Αν μπει στη Βουλή, όποια εντολή δώσουν οι ψηφοφόροι, αυτή θα ακολουθήσω. Ούτε υπουργείο πάω να πάρω, ούτε καρέκλα, έχω απομυθοποιήσει την εξουσία.
Για την εθνική συνεννόηση: Είναι καθήκον του πρωθυπουργού η πρωτοβουλία για τις σχετικές επαφές, να μας μιλήσει ξεκάθαρα, να πει ένακι ένα κάνουν δύο. Ο κ.Καρατζαφέρης θέλει οικουμενική για να πάρει υπουργεία, εγώ δεν θα μετέχω στη διανομή αυτή, θα μετέχω μόνο πολιτικά.
Για την ελληνική κρίση: Ενώ στην Ιρλανδία χρεοκόπησαν οι τράπεζες, στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος.
Για την έξοδο από την κρίση: Ατμομηχανή για την ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδιωτικός τομέας και ο ο στόχος πρέπει να είναι θέσεις εργασίας και μόνον.
Για το Δημόσιο που οραματίζεται: Η μονιμότητα έχει δημιουργήσει ένα Δημόσιο που δεν κινείται. Χρειάζεται ένα Δημόσιο με λιγότερους και πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους.
Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων: Δεν μπορεί να κόβονται εξίσου οι αποδοχές σε κάποιον που απλώς συνδικαλίζεται και στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιατί δεν ξεκινάμε από τον ΟΣΕ; Οι περικοπές όλων των συντάξεων απορροφήθηκαν από τον ΟΣΕ.
Για τη φορολογία των επιχειρήσεων: Το δημόσιο απλώς στραγγαλίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα. Η φορολογική πολιτική που ακολουθείται είναι τελείως λάθος. Εμείς λέμε 20% στις επιχειρήσεις, μία κι έξω. Πρέπει να πείσουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να έρθουν επενδύσεις.
Για το άσυλο στους χώρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ: Συμφωνούμε να καταργηθεί, τι θα πει άσυλο; Υπάρχει άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι του απαγορεύεται να πει την άποψή του;
Για τις εξεταστικές κατά υπουργών της ΝΔ: Το μεγαλύτερο λάθος του Γ.Παπανδρέου είναι η εξαγγελθείσα εξεταστική για την οικονομία και ο κ.Σαμαράς πρέπει να σταματήσει να λέει το ίδιο. Η ιστορία της υπόθεσης του Βατοπεδίου απέδειξε ότι πρόκειται για τραγέλαφο. Δεν μπορεί να παραπέμπονται άνθρωποι χωρίς καμία νομική βάση.
Για τον εκτροχιασμό της οικονομίας επί Καραμανλή: Είχαμε πολύ μεγάλες δημοσιονομικές αδυναμίες, αλλά κανείς δεν είχε αίσθηση του μεγέθους, άλλο είναι ένα έλλειμμα 8% και άλλο το 15,4%. Κάναμε τα λάθη που κάναμε, αλλά αυτή είναι μία πολιτική 30 ετών, όταν μπήκαμε στη λογική των ελλειμμάτων. Τοσύνολο των πολιτικών έχουν ευθύνες. Κυριάρχησε η λογική του πολιτικού κόστους. Ο πολιτικός κόστος δεν μετρούσε τίποτε άλλο.

Πηγή : www.in.gr