Η εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον θέλοντας και μη προσδεδεμένη στο άρμα της Γερμανίας, με την ελπίδα ότι έτσι θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή (συνολική) λύση στο πρόβλημα του χρέους, κυριάρχησε έπειτα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Η αντίληψη αυτή διαμορφώθηκε κυρίως από το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκαν σε δημόσιες δηλώσεις του και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να υποστηρίζουν το γερμανικό σχέδιο για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», χωρίς όμως να έχουν λάβει κάποια επίσημη διαβεβαίωση για τους όρους που θα συνοδεύσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα.
Κατόπιν αυτών, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι «η λύση, αν έλθει, θα έλθει από τη Γερμανία», ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες πολιτικά στελέχη με κυβερνητική εμπειρία επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν είχε σαφή πολιτική συμμαχιών εντός της Ενωσης και, πάντως, ότι η αντιπαράθεση με την γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδώσει.
Κατόπιν αυτών, οι περισσότεροι απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ. «Ο ρόλος της Γερμανίας υπήρξε σημαντικότατος. Αναλάβαμε από τη δική μας πλευρά τη δέσμευση να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να κάνουμε αλλαγές, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους Γερμανούς πολίτες ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με το ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ «απάντησε» ότι «η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να νοικοκυρεύει τα οικονομικά της. Και αυτό το παρακολουθούμε από κοντά και αυτό το βλέπουν και οι άνθρωποι στην Γερμανία. Πιστεύω ότι έχει γίνει ορατό. Βλέπουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, απαιτεί πολιτική βούληση», ενώ συμπλήρωσε ότι «από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν και αντιστάσεις» και ότι «όσο πιο σταθερά συνεχιστεί η πορεία αυτή τόσο περισσότερο θα υπάρξει και η πεποίθηση στην Γερμανία, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την πορεία αυτή με επιτυχία».
«Να αξιοποιηθούν πολιτικά οι απεργίες»
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υιοθετεί μία διαφορετική γραμμή απέναντι στις αντιδράσεις των πολιτών, τις οποίες επιχειρεί να μετατρέψει σε πολιτικό επιχείρημα, έναντι των εξωτερικών πιέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε χθες ότι η απεργία της Τετάρτης «ήταν επιτυχημένη». Μιλώντας στη συχνότητα της ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλ. Χυτήρης σημείωσε ότι «ο κόσμος πιέζεται αρκετό καιρό τώρα, έχει δυσκολίες, επομένως εκδηλώνει με τη στάση του αυτή και ειρηνικά αυτή τη δυσκολία την οποία περνάει όλο αυτό το διάστημα. Και το θεωρώ θετικό και υγιές, διότι όχι μόνο δίνει σήμα και παρών που σημαίνει ότι είναι αγωνιστικός, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση από τη μεριά της η οποία είναι αναγκασμένη και έχει πάρει όλη αυτή την πολιτική αυτόν τον χρόνο, έχει ένα ατού επιπλέον στις διαπραγματεύσεις που κάνει». Όπως συμπλήρωσε δε ο κ. Χυτήρης η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις «με την έννοια ότι όλα έχουν το όριό τους και επομένως πρέπει στο γενικότερο πακέτο το οποίο θα συζητήσει η Ευρώπη στις 25 Μαρτίου, να ληφθούν όλα αυτά υπ’ όψη και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες».
Πηγή : www.tovima.gr