Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πορεία στο τούνελ μέχρι το 2015 και βλέπουμε

Πορεία στο τούνελ μέχρι το 2015 και βλέπουμε
Όπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δέσμη αυτή παίζουν τα ακόλουθα 10 μέτρα.

Ενα ογκώδες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 περιλαμβάνει το «Μνημόνιο Νο4».
Σε αυτό τίθεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από το 9,5% του ΑΕΠ πέρυσι σε μόλις 1% ύστερα από πέντε χρόνια, ώστε να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να αποκλιμακωθεί το χρέος.
Από χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε επαφές με συναδέλφους του στην κυβέρνηση για να καθορισθούν οι άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Προσαρμογής 2012-2015.
Οπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δέσμη αυτή παίζουν τα ακόλουθα 10 μέτρα:
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Μάλιστα στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.
Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.
Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για το τρέχον έτος θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ ή ή «της μονάδας του ΑΕΠ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Χωρίς, όπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, να πειραχτούν μισθοί και συντάξεις.
Για την περίοδο 2012-2014 αναζητούνται μέτρα που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και προσεγγίζουν τα 18,3 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια το 2015 το έλλειμμα θα πρέπει να πέσει, όπως είπε ο υπουργός, κοντά στο 1% του ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ.
Το συνολικό δημοσιονομικό «κοστούμι» ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Χθες ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με τον Γιάννη Ραγκούση και την Αννα Διαμαντοπούλου. Σήμερα έχουν κλειστεί ραντεβού με τους Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη.
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ολα τα ζητήματα στο τραπέζι, τρία σενάρια στην ΕΕ
«Συνολική λύση» για το χρέος επιζητεί η ελληνική πλευρά και, όπως σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όλα τα ζητήματα είναι πάνω στο τραπέζι και συζητιούνται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Οπως είπε, «εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την κατανόηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, βάζοντας στο τραπέζι ζητήματα όπως είναι η βελτίωση των όρων δανεισμού, αλλά και η δυνατότητα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ή με άλλον τρόπο να υπάρξει δυνατότητα επαναγοράς κάποιου μέρους του».
Την ίδια ώρα η ΕΕ διατυπώνει τρία σενάρια για την εξέλιξη του χρέους. Στο πρώτο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25% του ΑΕΠ. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο δεύτερο η ανάπτυξη είναι 3,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 5,5% . Το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά παραμένει πάνω από το 100% έως το 2025. Στο τρίτο υπολογίζεται ότι δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι πάνω από 7,5% του ΑΕΠ, για να είναι το χρέος περίπου 100% το 2025.
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεκινάει ο διάλογος
«Την επόμενη εβδομάδα», όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ξεκινάμε τη συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόγραμμα με όσα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για διάλογο». «Και εδώ θέλω να σταθώ για μία στιγμή και να τονίσω για άλλη μία φορά το ακατανόητο της στάσης ορισμένων κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθούν να έρθουν στο τραπέζι γι’ αυτό που αποτελεί στην πράξη συνταγματική τους υποχρέωση», πρόσθεσε.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μείωση σε βαρέα και επικουρικές
«Ψαλίδισμα» επικουρικών συντάξεων, μείωση των επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά και τροποποίηση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις τον Ιούλιο προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Παράλληλα, το μνημόνιο ανοίγει παράθυρο για νέες παρεμβάσεις και στα κύρια ταμεία ασφάλισης.
«Με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις σε ποσοστό μικρότερο του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διατηρούμε την ετοιμότητά μας, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριοτέρων συνταξιοδοτικών ταμείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Για τα επικουρικά ταμεία θα εισαχθεί, όπως τονίζεται, «στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών» και θα μειωθεί ο αριθμός τους.
Επίσης στο κείμενο περιλαμβάνεται δέσμευση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του καταλόγου με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ώστε να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 10% των υπαλλήλων (υφιστάμενων και μελλοντικών).
Αυτό σημαίνει πως περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών.
Πιο αναλυτικά, στο μνημόνιο τονίζεται πως «παραμένουν προβλήματα στα επικουρικά ταμεία, τα ταμεία Πρόνοιας και αναφορικά με τις συντάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
Εκτιμήσεις
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εκτίμησης των κυριότερων επικουρικών ταμείων μέχρι το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Ετσι, βάσει μνημονίου, «θα μεταρρυθμιστούν τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία Πρόνοιας για την εξάλειψη των ανισορροπιών σε όσα Ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα.Θα εισαχθεί στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων των Ταμείων και θα μειωθεί ο αριθμός των υφισταμένων Ταμείων».
Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων αναφέρεται πως «η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και υπογραμμίζει το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις ειδικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων, και επίσης επαναεπιβεβαιώνει τη μη δεσμευτική φύση των εκτιμήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Παράλληλα, έχει περιληφθεί η δέσμευση «να τροποποιηθεί η νομοθεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου, εάν αποδειχθεί αναγκαίο, για να στηρίξει μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων».
Σε ότι αφορά τον κλάδο της Υγείας προβλέπεται ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέχρι το τέλος Απριλίου για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Κώστας Τσαχάκης

Πηγή : www.imerisia.gr