Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της χώρας.
«Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στο ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε παράλληλα να πείσει τους εταίρους της χώρας και τις δύσπιστες αγορές ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Επικαλούμενος τα τεκταινόμενα στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα» και τόνισε ότι «είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε για την δημιουργία μηχανισμού και στη συνέχεια για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού».
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την θεσμοποίηση του μηχανισμού, ώστε να επεμβαίνει, αλλά και να προλαμβάνει κρίσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Επικαλούμενος πάντα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ως «κόρης οφθαλμού» και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο παρελθόν έκανε λόγο για απώλεια της κοινής λογικής και του μέτρου επί δεκαετίες, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικών προτύπων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην οικονομία είπε ότι είχαμε εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, εξάρτηση επιχειρήσεων από το κράτος, αντί για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά την μετατροπή του κράτους σε λάφυρο ιδιοτελών συμφερόντων.
Η ασθένεια του κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ένταση της πορείας αλλαγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Κράτος, ο πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά την απογραφή του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ ως μεγαλύτερη τομή χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη», που, όπως τόνισε, εκπροσωπεί την «ηθική επαναθεμελίωση του κράτους».
Πηγή : www.taxydromos.gr