Την ικανοποίησή του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε την Παρασκευή στη Λισαβόνα από τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών της.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και ο φονταμεταλισμός. «Όλα αυτά αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.
Η ελληνική πλευρά δήλωνε ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο κείμενο για το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ήταν η αντιπυραυλική άμυνα, την οποία η Ελλάδα θεωρεί ως συμπληρωματική προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στα οποία άλλωστε δίνει προτεραιότητα.
Τo άλλo ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος που συζητιέται στην Λισαβόνα είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται μάλιστα συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ στο περιθώριο της Συνόδου.
Ήδη ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Στήβεν Χάρπερ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.
Πηγή : www.star.gr